ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΘΟΥΠΟΛΕΩΣ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνο: 22389700
Τηλεομοιότυπο: 22371533
Μενού

Το Φεστιβάλ Επιστήμης 2022 διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς , υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίος, στις 15 και 16 Απριλίου 2022 στο Σκαλί Αγλαντζιάς.

Το Φεστιβάλ Επιστήμης είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου και στόχο έχει την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε επιστημονικούς τομείς, καθώς και η έμπρακτη στήριξη στην επόμενη γενιά επιστημόνων της Κύπρου.

Ομάδα μαθητών του σχολείου συμμετείχε με το πείραμα «Το ρομπότ Edison οδηγός λεωφορείου». Η ομάδα απαρτιζόταν από τον Αντρέα Χατζηλοΐζου, Βασίλης Στεφανή, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Μαρία Παπασάββα και Ντίμο Κοστόβ.

Στο πείραμα ο Edison οδηγεί ένα λεωφορείο με ασφάλεια στους δρόμους μιας πολυσύχναστης πόλης. Όπως κάθε οδηγός λεωφορείου έτσι και ο Edison έχει να αντιμετωπίσεις κίνδυνους κάτω από έντονο στρες.

Το ρομπότ Edison ακολουθεί την διαδρομή του. Σε κάθε στάση λεωφορείου σταματά για 5 δευτερόλεπτα ώστε να δίνει χρόνο στους επιβάτες του να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν ανάλογα. Πριν από κάθε εκκινήσει ακούγετε ένας προειδοποιητικός ήχος. Στην περίπτωση που το λεωφορείο συναντήσει κάποιο εμπόδιο (πεζό, σκύλο ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο) τότε σταματάει μέχρι αυτό να απομακρυνθεί.

Στο περιβάλλον προγραμματισμού www.edscratchapp.com οι μαθητές προγραμμάτισαν τον Edison χρησιμοποιώντας εντολές ελέγχου μαζί με τους αισθητήρες του(αισθητήρας φωτός, υπέρυθρο LED και κόκκινο LED). Με την καθοδήγηση κ. Άντρια Λουκαΐδου, καθηγήτριας Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, κατασκεύασαν μια μακέτα με μια διαδρομή, στάσεις και εμπόδια για να ελέγξουν αν τελικά ο Edison πετυχαίνει να οδηγεί το λεωφορείο με ασφάλεια.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν μεταξύ του για να υλοποιήσουν την ιδέα τους αφού ακολούθησαν τις φάσεις ανάπτυξης αλγοριθμικής εφαρμογής. Η κ. Δέσπω Κατσιδιάρη καθοδήγησε την ομάδα και συντόνισε το όλο πείραμα.